Πληροφορίες

Σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από τις ακτές της ανατολικής Μακεδονίας βρίσκεται η πανέμορφη Θάσος, το βορειότερο νησί του Αιγαίου. Με πυκνά δάση, γραφικά χωριά και υπέροχες παραλίες, συνδυάζει μοναδικά το ορεινό τοπίο με την ελληνική θάλασσα.

Η μακρά ιστορία του τόπου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιάφερον, καθώς κατοικείται τουλάχιστον από την 6η χιλιετία π.Χ. με βάση τα ανασκαφικά ευρύματα. Το όνομά του χάρισε στο νησί ο Θάσος, γιος του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Θάσος έφτασε εδώ ενώ περιπλανιόταν προκειμένου να βρει την αδερφή του Ευρώπη, την οποία είχε αρπάξει ο Δίας. Γοητεύτηκε από τις ομορφιές του τόπου και αφού οι έρευνές του δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, εποίκισε το νησί μαζί με τους άνδρες που τον συνόδευαν. Ανεξάρτητα από τους μύθους, το νησί είναι γεμάτο αρχαιολογικούς χώρους, με τους περισσότερους θησαυρούς να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα πλέον αξιόλογα του είδους στη νησιωτική Ελλάδα. 

Σήμερα, η Θάσος εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τις φυσικές ομορφιές της. Πλούσια βλάστηση από έλατα, βελανιδιές, πεύκα και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και μικροί καταρράκτες, γραφικοί όρμοι με καταγάλανα νερά, κάμποι με ελαιώνες και απότομες πλαγιές, συνθέτουν όλα μαζί ένα σαγηνευτικό περιβάλλον, που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Καλές παραλιές θα συναντήσει κανείς σε όλη την περίμετρο του νησιού. Μικρές ή ατελείωτες, ήρεμες και απομωνομένες ή κοσμικές και οργανωμένες, οι περισσότερες να συνδυάζουν καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και φυσική σκιά.

Στα παράλια του νησιού βρίσκονται αρκετοί οικισμοί, που από επίνηα των οικισμών της ενδοχώρας εξελίχθηκαν σε ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα με σύγχρονη υποδομή και προσελκύουν πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ορεινά χωριά αντίθετα, αν και διαθέτουν τουριστικές υποδομές, διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τον αυθεντικό χαρακτήρα του τόπου. Χτισμένα μέσα στο δάσος με παραδοσιακή αρχιτεκτονική αγαναντεύουν από απόσταση τις ακτές και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια της Παναγιάς ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τις στέγες από σχιστόλιθο, ή ένα διάλειμμα κάτω από τη σκιά των δέντρων στην πλατεία στο Μεγάλο Καζαβίτι, αποτελούν αναζωογονητικές επιλογές για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Αν είστε πιο περιπετειώδεις, αναζητείστε τις πηγές και τους καταρράκτες που κρύβονται στα δάση του νησιού και εξερενήστε κάποιο από τα αμέτρητα ξωκλήσια. 

Πρόσβαση

Η σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται είτε από τη Καβάλα, που συνδέεται με το λιμάνι του Πρίνου, είτε από την Κεραμωτή που συνδέεται με τον Λιμένα. Το ταξίδι με το φέρυ από Καβάλα διαρκει 75 λεπτά, ενώ από τη Κεραμωτή 35 λεπτά. Τα δρομολόγια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετά συχνά.

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι αρκετά καλό, με τις περισσότερες διαδρομές να προσφέρουν όμορφες θέες προς τη θάλασσα, συχνά κάτω από τη σκιά πυκνών δέντρων.